Valódi segítség modern háziasszonyoknak

Valódi segítség modern háziasszonyoknak

Mi az a ChatGPT, és hogyan segíthet neked?

ismertető laikus háziasszonyoknak

2024. október 11. - modernhaziasszony_hu

chatgpt_cikk.png

 

Képzeld el, hogy van egy digitális barátnőd, aki mindig ott van, hogy válaszoljon a kérdéseidre, vagy éppenséggel ötletekkel lásson el, amikor csak szükséged van rá! Nem fáradt, nem nyűgös, nem mondja, hogy ne zavard az éjszaka közepén, amikor nem hagy aludni valami aggódás. Ha elakadtál a hétvégi családi menü összeállításában, vagy nem tudod, hogy fogalmazz meg egy kínos levelet, megkérdezheted bármikor.

Nos, ez a barátnő nem más, mint a ChatGPT, amely egy mesterséges intelligenciával működő program, ami képes emberi nyelven kommunikálni. Képes bármiről beszélgetni veled, választ ad a kérdéseidre, és segít a mindennapi feladatok elvégzésében. Egy igazi társ a digitális világban!

Mi a ChatGPT?

Röviden: a ChatGPT egy számítógépes program.
Ha ennél menőbben szeretnéd mondani, akkor mondd úgy, hogy a ChatGPT egy nyelvi modell.
Hogy értsd is, mi az a nyelvi modell, nagyon egyszerűen elmagyarázom. 

A nyelvi modellek olyan speciális programok, amik hatékonyan elemzik a bevitt szöveget, és elképzelhetetlen mennyiségű, korábban tanult információ alapján generálnak rá választ. Mindezt olyan villámgyorsan teszik, amire ember képtelen volna. Tehát nem kell mindenféle programkódokat megtanulnod, ehelyett úgy beszélgethetsz vele, mint egy emberrel, aki olyan okos, mint több számítógép együtt. 

Mitől különleges a ChatGPT? 

A ChatGPT nagyon sokoldalú és sokféle feladatban használható, beleértve a csevegési botok létrehozását, a tartalomgenerálást és még sok mást.

OK, de mik azok a botok?

A "botok", rövidítés a "robotok" szóra, olyan programok, amelyek automatizált, előre meghatározott feladatokat végeznek emberi beavatkozás nélkül. Ezek lehetnek egyszerű, ismétlődő feladatok, mint például adatgyűjtés az internetről, vagy összetettebb feladatok, mint amilyenek a chatbotok (magyarul csevegési botok lehetnének, de nem használjuk így), amelyek képesek interaktív kommunikációra az emberekkel. Természetesen nem minden bot használ mesterséges intelligenciát. A chatbotok esetében viszont, mint a ChatGPT, az AI-alapú nyelvi modellek különösen hatékonyak a természetes nyelvi feldolgozásban (NLP).

Chatbotokat gyakran használnak ügyfélszolgálati feladatokra, ahol képesek gyakori kérdésekre válaszolni, segítséget nyújtani a felhasználóknak vagy akár időpontokat foglalni. Ezek a botok a mesterséges intelligencia és nyelvi modellek segítségével képesek értelmezni a felhasználók által írt szövegeket és releváns válaszokat generálni. Emellett botokat használnak különböző platformokon, mint például közösségi médián, weboldalakon, vagy mobilalkalmazásokban, ahol automatizálják a kommunikációt és javítják a felhasználói élményt.

Ingyenes vagy fizetős? 

Több AI alapú chatbottal is találkozhatsz, személyes tapasztalatom az, amiket én eddig kipróbáltam, hiába tűntek cukinak, meg csilivilinek, a nap végén mindig csalódás lett az eredménye és visszatértem az OpenAI cég által fejlesztett ChatGPT-hez.

Regisztráció és belépés nélkül jelenleg a GPT-3.5 verziót tudod használni, a GPT-4 használatához előfizetés szükséges, havi kb 20 dollárért. 
A GPT-4 fejlettebb funkciókat és jobb teljesítményt nyújt, de az ingyenes, GPT-3.5 verzió is tökéletesen alkalmas arra, hogy megismerd, mennyire csodálatos is ez a program és mennyi mindenre használhatod.
Fontos, hogy a GPT-4 is csak a 2021 szeptemberéig bezárólag betanított adatokra támaszkodik, és nem fér hozzá automatikusan a legfrissebb információkhoz.

Nekem megéri előfizetni rá, mert a munkámhoz is használom, de privát userként bőven elég az ingyenes verzió is, főleg, amíg belejössz a használatába. Mert azért ennek is vannak hiányosságai is bőven….

Jaj, mik a hiányosságok?

A ChatGPT számos hasznos képességgel rendelkezik, de vannak ismert hiányosságai is, amelyeket a felhasználók észlelhetnek a használat során. Íme néhány gyakori hiányosság:

Pontossági problémák: Előfordul - szerintem a kelleténél gyakrabban -, hogy a ChatGPT hibás, elavult vagy téves információkat ad. Mivel korábbi adatokon van betanítva, nem mindig rendelkezik a legfrissebb információkkal vagy nem képes pontosan értelmezni kérést, viszont annyira segíteni akar, hogy kitalál valami választ.
Személyes tapasztalatom szerint néha bődületes ostobaságokra is képes, úgyhogy mindig figyelj oda és ellenőrizd, ha fontos adatot kérdezel tőle.
FONTOS: a GPT gyakran a valósághűség és koherencia látszatát kelti, még akkor is, ha nem pontos válaszokat ad.

Kontextus megértésének hiányosságai: Bár a GPT-4 javított a kontextus kezelésében, még mindig előfordulhat, hogy nem képes megfelelően kapcsolódni az előző beszélgetési elemekhez, különösen hosszabb párbeszédek esetén.

Logikai hibák vagy ellentmondások: Néha logikátlan vagy ellentmondó válaszokat generálhat, különösen bonyolult vagy többértelmű kérdések esetén.

Túlzott általánosítás: A ChatGPT hajlamos lehet túlzottan általános válaszokat adni, amelyek nem feltétlenül felelnek meg a felhasználó specifikus igényeinek vagy elvárásainak.

Érzékeny témák kezelése: Előfordulhat, hogy a ChatGPT nem kényes témákra érzékenyen reagál, és nincs humorérzéke sem. Például hiába próbálod vele eljátszani, hogy "Keresett a Feri …"

Kreativitás korlátai: Bár a ChatGPT meséket és verseket is ír, ezek néha egyszerűbbek, mint amit egy ember alkotna (bár ezt embere válogatja, nemrég voltam egy slam poetry esten, de ezt most nem szeretném felidézni).

Ezek a hiányosságok korlátozhatják a ChatGPT hatékonyságát bizonyos felhasználási esetekben, és fontos, hogy a felhasználók tisztában legyenek ezekkel a korlátokkal.

Szeretnék még többet tudni a ChatGPT-ről

Most, hogy már ismered a ChatGPT alapjait, a modernhaziasszony.hu -n bemutatom, hogyan is tudod ezt a szuper dolgot használni a mindennapi életedben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendihaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr1018706308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása